Francuska Legija Stranaca Forum IndexFrancuska Legija Stranaca
French Foreign Legion - La Légion Etrangčre - http://www.legijastranaca.tk/
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in            Calendar

NEWS:
O legiji stranaca...

 
Post new topic   Reply to topic    Francuska Legija Stranaca Forum Index -> Tout au sujet de la Légion Etrangčre
View previous topic :: View next topic  
Author Message
BechiR
Site Admin


Joined: 10 Aug 2005
Posts: 1357
:
Location: BiH/Tuzla

Items

PostPosted: Fri Aug 12, 2005 9:05 am    Post subject: O legiji stranaca... Reply with quote

Francuska legija stranaca

Jedinicu čine dobrovoljci svih nacionalnosti, rasa i verskih opredeljenosti, ali ipak odani cilju služenja interesima Francuske, bilo gde u Svetu

piše: Goran Aničić


I ako postoje brojne, često pogrešne, predrasude o ovoj elitnoj jedinici, Legija stranca (Legion Etrangere) je integralni deo Francuske armije i predstavlja najobičniju profesionalnu borbenu jedinicu koja koristi istu opremu i naoružanje, te učestvuje u istim misijama kao i ostale jedinice francuske armije. Jedina razlika u odnosu na ostale formacije je ta da su njeni pripadnici mahom stranci, ili tačnije rečeno, dobrovoljci svih nacionalnosti, rasa i verskih opredeljenosti, ali ipak odani cilju služenja interesa Francuske, bilo gde u Svetu.

Istorija i tradicija
Francusku legiju stranaca osnovao je francuski kralj Luj filip, 10. marta 1831. godine sastavljenu od dobrovoljaca starih od 18 do 40 godina (tako je i sada), koja je odmah poslata u misiju osvajanja Alžira. Ova misija, kao i sama jedinica je trajala sve do 1835. godine, kada je Aližir pao u ruke Španaca. Nakon toga, jedinica u ovom obilku je ponovo formirana, te sticala brojna borbena iskustva; Alžir (1855), Italija (1859) i Meksiko (1863) gde se odigrala jedna od njaimpozantnijih bitaka koje je vodila Legija stranaca. Naime, 30. Aprila 1863 Na hacijendi "Camerone" pokraj grada Puebla , 3 oficira i 62 legionara pružila su otpor daleko nadmoćnijim meksikancima (oko 2000 boraca). Nakon celog jednog dana žestokih okršaja poslednjih 5 preživelih legionara postavilo je bajonete na svoje puške i krenulo u juriš.

Od tada, naziv ove bitke ponosno nosi svaka legionarska zastava, simbolizujući borbu "do poslednjeg čoveka". Od tih prvih dana, pa sve do danas, jedinica je prošla brojna ratišta i bitke čuvajući interese Francuske republike. U nastavku dajemo vam hronološki pregled nekih od najbitnijih borbenih aktivnosti:

1914: I sv. rat, legija borbeno angažovana u Francuskoj
1939-1945: II sv. rat, borbeno angažovanje u Norveškoj, Libiji, Tunisu, Italiji i Nemačkoj
1945: početak rata u Indokini (bitke kod Phu Tong Hoa i Dien Bien Phu-a)
1954: povratak u Alžir, kao sigurnosne snage stalno prisutne sve do 1962
1962-danas: nakon napuštanja Alžira, regimente su razmeštene u Džibuti, Madagaskar, Tahiti i Francusku Gvajanu
1969-1970: dve regimente angažovane u operacijama u Čadu
1978: oslobađanje nekoliko stotina Evropljana od sigurne smrti u Zairu
danas: angažovanje u mirovnim misijama širom Sveta
Od svojih početaka pa sve do danas, svi pripadnici Legije (od Generala do redova) odani su samo jednoj - da služe Francuskoj profesionalno i dobro. Tradicija ove jedinice izražava se kroz više aspekata: posebne uniforme, posebne pesme i koračnice, izdvojene nastupe na paradama i posebne ceremonije svojstvene samo Legiji. Svečana uniforma je bela sa svečanom belom Kepi šapkom. Boje legije su crvena i zelena, a preuzete su od Švajcarske garde koja je bila u službi francuskog Kralja.

Život u legiji stranaca
Uslovi za orijem u jedinicu su vrlo jednostavni i jasni, morate imati između 17 i 40 godina života, morate imati neki od validnih identifikacionih dokumenata, te morate biti fizički u dobroj kondiciji kako bi mogli da izdržite buduće napore. Francuski jezik, koji je oficijelni jezik Legije, se uči tokom faze privikavanja, a gotovo svi pripadnici jedinice nakon prve godine potpuno ovladaju jezikom.

Prijem potencijalnih regruta vrši se u 16 regrutnih centara koje se nalaze širom francuske. U ovim regrutnom centrima vrše se prve provere i testiranja, prvenstveno medicinske prirode. Nakon ovih pregleda, regruti se šalju u centar Aubagne (15 km istočno od Marseja), gde se nalazi glavni štab i komanda Legije stranca. U ovom centru regruti se podvrgavaju raznoraznim testovima, ispitivanjima i intervjuima, koji traju oko tri nedelje. Ukoliko zadovolje sve postavljene uslove, potpisivanjem petogodišnjeg ugovora regruti postaju i zvanično legionari.

Mnogo više o samom procesu prijema i uopšte o životu i radu u Legiji stranaca možete pronaći na adresi: [ www.foreignlegionlife.com ], i to iz prve ruke, a kuriozitet predstavlja i primer pravog ugovora koji sklapaju legionari (sa prevodom na engleski jezik).

Nakon potpisivanja ugovora, iz centra Aubagne, legionari se šalju na osnovnu obuku u glavni trening centar Castelnaudary, 50km od Tuluza. Ovde se vrši osnovno obučavanje koje se sastoji: u sticanju snage i izdržljivosti, ovladavanju rukovanjem raznim vrstama oružja, preživljavanju u terenskim uslovima, učenju posebne koračnice i sl. Non-stop tokom ove faze obuke vrše se i testiranja fizičke snage, a neka od njih su: 8 km marširanja sa ruksakom težine 12 kg koje mora da se završi za 1 sat, trčanje 12 minuta (sve iznad pretrčanih 2800m je dobar rezultat), penjanje uz konopac bez korišćenja nogu, trčanje sa džakom peska teškim 40 kg u roku od 20 sekundi i sl. Kod ovih testova nema palih, odnosno bez obzira da li regruti mogu da zadovolje postavljene kriterijume ili ne, nakon osnovne obuke nastaviće treninge u svojim borbenim regimentama. Nakon završene osnovne obuke legionari se raspoređuju u neku od 11 jedinica Legije stranaca.

Obuka
Svaki legoinar bez obzira u koju regimentu je raspoređen prolazi kroz razne vrste borbene obuke. U dve padobranske regimente, osnovnu specijalističku obuku predstavlja padobranski kurs koji traje 3 - 5 nedelja. Za tih par nedelja, obavezno se obavi najmanje 6 skokova, nakon kojih legionari dobijaju svoja "krila" (padobrasnku značku).

Svaki od legionara tokom svoje karijere mora da prođe najmanje jedan specijalistički "komando" kurs (trajanje 3 nedelje) koji se održava u nekoliko centara širom Francuske. Ovu obuku sačinjavaju sledeći kursevi: obuka u veranju, postavljanje zamki i eksploziva, ručne tehnike borbe, metode borbi u gradskim područjima, veslanje, plivanje u moru bez prsluka sa borbenim rancem i puškom...

Naoružanje
FA MAS 5.56
Osnovno legionarsko naoružanje predstavlja automatska puška FA MAS kalibra 5.56 mm (Fusil Automatique Manufacture d'Armes de St Etienne), dizajnirana početkom 80-tih, te načinjena od platike i fiberglasa, trebala je da bude pandan pušci M-16 A1. Vrlo je slična engleskoj automatskoj pušci, stim što je dosta lakša i prepoznatljiva je po dugačkom rukohvatu za lakše nošenje. Puška je sposobna za pojedinačnu paljbu, kratki rafal od 3 metka, te kontinualni rafal, a izbacivanje čaura može se podesiti i na levu i na desnu stranu. Takođe, može da ispaljuje ručne granate i anti-tenkovske projektile od 500 grama. Slično pušci M-16, vrlo je osetljiva na prašinu, pesak i druge nečistoće, pa zahteva odgovarajući tretman.

Snajperska puška FR F-2
Sastavljena od modernih kompozitnih materijala, zamenila je staru FRF pušku. Ovo je snajperska puška kalibra 7.5 mm, osnovnog dometa 600 metara, koji se dodavanjem bipod oslonca može dodatno uvećati. Oružje je opremljeno teleskopskim nišanom za dnevnu svetlos, a može se dodati i noćni nišan za upotrebu u mraku.

89mm LRAC
Ručni raketni bacač LRAC 89 težak 8kg dejstvuje na daljinama od 100 do 600 metara, a opslužuju ga dva borca. Projektil koji lansira ovaj bacač sposoban je da probije 40 čelični oklop na daljini od 300 metara. U Legiji se takođe koristi i verzija kalibra 120 mm koja može da probije bilo koji oklop, na manjim udaljenostima.

Zanimljivosti
Svaki legionar ima pravo na godišnji odmor u trajanju od 15 dana (u prvoj godini ugovora), dok je taj odmor čitavih 45 dana u petoj godini ugovornog perioda. Tokom odmora legionari ne smeju da napuštaju teritoriju Francuske i moraju da se javljaju svojoj jedinici.

Plate u legiji su strogo definisane i nisu nikakva tajna. svaki legionar uvek znak koliko je zaradio i koliko može da očekuje. Plata se isplaćuje jednom mesečno i to u kešu, dok je zabranjeno otvaranje bilo kakvog tekućeg ili sličnog bankovnog računa. Ukoliko to želi, pripadnik ove jedinice može da dobije bankovni račun o kome se brine sama jedinica. Mesečna primanja se kreću od 975 evra za običnog legionara, i idu do 1372 evra za legionara u činu kaplara. Visina plate zavisi i od jedinice, odnosno regimente u kojoj legionar služi, kao i od borbenog angažovanja. U slučaju da je njegova regimenta angažovana u nekom borbenom okruženju, plata mu se može i udvostručiti.

Jedan od najvećih problema, sa kojim se inače suočvaju i druge vojne jedinice u svetu, je problem dezertiranja. Ovaj problem je posebno izražen u Legiji stranaca u kojoj godišnje dezertira oko stotinu vojnika.

Nakon najmanje tri godine odanog služenja Francuskoj, svaki legionar može da zatraži dobijanje francuskog državljanstva.

Legionarska očekivanja
Pre svega, svaki legionar je dobrovoljac, koji se svojevoljno priključuje ovoj vojnoj jedinici, prihavatajući sve obaveze i rizike. Najčešće u legiju pristižu ljudi koji na neki način beže od svoje prošlosti. Generalno, regruti se priključuju jedinici najčešće zbog ličnih ili porodičnih kriza, ili zbog neprilagođavanja socijalnim ili političkim promenama u njihovim matičnim državama. Upravo u prilog ove konstatacije idu masovna kandidovanja dobrovoljaca iz Španije (nakon građanskog rata 1939.), zatim regruta iz istočne Evrope nakon 1945. godine, te sa prostora bivše Jugoslavije - početkom građanskog rata 90-tih godina prošlog veka. Iz drugih područja Sveta, u Legiju stranaca uglavnom dolaze ljudi iz srednje klase koji su nezadovoljni svojim životima i koji u Legiji traže avanturizam.

U budućnosti Legija stranaca će biti sve manje angažovana u borbenim misijama, pre svega zbog smanjenja kolonijalnih aspiracija Francuske (koje verovatno nikada neće biti ugašene), a sve više u mirovnim operacijama širom planete.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
BechiR
Site Admin


Joined: 10 Aug 2005
Posts: 1357
:
Location: BiH/Tuzla

Items

PostPosted: Fri Aug 12, 2005 9:07 am    Post subject: Code d'honneur (prevod) Reply with quote

http://www.br-legion.com/ang/codhonneur.htm

(prevod)


Legionarski kod časti

Član 1

Legionaru, ti si dobrovoljac, koji služi Francuskoj sa časti i hrabrosti.

Član 2

Svaki legionar je tvoj brat po oružju bez obzira na njegovu nacionalnost, rasu ili njegovu religiju. Njemu pokazujes istu solidarnost koja povezuje članove iste porodice.

Član 3

Ti poštuješ svoju tradiciju i svoje nadređene. Disciplina i prijateljstvo su tvoja snaga. Hrabrost i iskrenost su tvoje vrline.

Član 4

Ti si ponosan zato što si legionar. Ti se uvijek dobro ponašaš i pametno. Tvoje ponašanje je najbolje. Ti si uvijek skroman i tvoja soba je uvijek čista i spremljena.

Član 5

Ti si elitni vojnik koji je rigorozan prema sebi. Ti smatraš svoje oružje najvrijednijim posjedom.
Ti stalno održavaš svoju fizičku formu.

Član 6

Misija je za tebe svetinja. Izvršavaš je do samog kraja, u skladu sa zakonom, zakonima rata i internacionalnih konvencija, i ako zatreba, pod rizikom gubitka svog života.


Član 7

U borbi ti djeluješ bez strasti ili mržnje. Ti postuješ neprijatelja. Ti se nikad nećes predati bilo da si
mrtav, ranjen ili predati svoje oružje
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
orlandJoined: 11 Aug 2005
Posts: 23
:


Items

PostPosted: Sat Aug 13, 2005 7:43 am    Post subject: Reply with quote

Legija stranaca naziv je za specijalne vojne formacije Francuske i Španjolske, koje popunjavaju vojnici plaćenici, dobrovoljci. Francuska Legija stranaca danas broji gotovo 8.000 vojnika, prosječna dob iznosi 23 godine, a vojnici dolaze iz čak 138 zemalja. Zanimljivo je da se polovica te brojke danas odnosi na osobe slavenskog porijekla.
Legionari su danas raspoređeni diljem svijeta, od Francuske, sve do Džibutija, Francuske Gvajane i obala Južne Amerike. Iako djeluju uglavnom u bivšim kolonijama odnosno prekomorskim zemljama, za razliku od drugih vrsta stranih trupa, Legija je stalni, zakonom predviđeni dio oružanih snaga Francuske. Prosječna plaća legionara kreće se između 1.000 i 1.200 eura mjesečno.
To su eto neke osnovne koordinate. Ali što se krije iza tih šturih podataka?
Gotovo dva stoljeća duga povijest jedne vojne formacije te tisuće osobnih povijesti ljudi kojima je zajednička fizička snaga, upornost, neustrašivost, spremnost na pomak od svojih korijena, identiteta, a ponekad i želja za avanturom ali i bijegom od stega pa i obveza države porijekla. No krenimo redom, pričom o počecima Legije.


kratka povijest legije stranaca

Povijest djelovanja i razvoja Legije u Francuskoj obično se dijeli na dvije faze: prvu fazu, odnosno svojevrsnu pretpovijest Legije čini razdoblje od 1792. do 1831. U tom su periodu Legiju činili borci za nacionalnu nezavisnost svojih zemalja, među kojima su se kasnije regrutirali legionari. Drugo razdoblje počinje godine 1831. kada se Legija pretvara u plaćeničku vojnu formaciju čiji je cilj širenje i očuvanje kolonijalnih posjeda, s posebnom obvezom obavljanja zadataka koje bi po nekoj osnovi bilo »neuputno« povjeriti regularnoj vojsci.
Dana 10. ožujka 1831. kralj Louis Philippe »rodnom poveljom« osniva francusku Legiju stranaca. Kralj se na taj korak odlučio kako bi učvrstio svoje mjesto na francuskom tronu. Naime, dobro upoznat sa sudbinom svojeg prethodnika, Charlesa X. koji je samo sedam mjeseci ranije (25. srpnja 1830.) bio protjeran u egzil u Englesku i svjestan velikog broja neprijatelja u državi, odlučio je ozakoniti »do beskrupuloznosti hrabru« vojsku koja bi za »lijepe novce« pomogla osigurati da se povijest ne ponovi. Louis Philippe ni slutio nije da je svojim potpisom ozakonio formiranje vojnih trupa koje će u kratko vrijeme postati jedna od najčuvenijih i najpopularnijih vojnih formacija na svijetu.
Početkom 1841. Legija je već imala dva puka (od po tri bataljuna), koji su se borili u Alžiru. Oba su puka preformirana 1854. kada je nastala francuska brigada na Krimu. Godinu kasnije, osnovana je i nova Legija stranaca za Alžir, koju su činili isključivo Švicarci. Legija se bori i u Italiji (1859.) i u Meksiku (1863.). Upravo se u Meksiku odvila bitka koja je francuskoj Legiji stranaca pribavila naziv »neustrašive do zadnje kapi krvi«. Naime, 30. travnja 1896. u mjestu Camerone Haciende blizu Puebla, tri visoka časnika i 62 legionara uspjela su pružiti otpor čak 2.000 Meksikanaca. Nakon 24 sata herojske borbe, posljednjih pet preživjelih legionara i dalje je punilo svoje puške i pucalo. Ušli su u legendu i ime ove bitke od tada resi svaku legionarsku zastavu. Poruka neodustajanja do smrti tako je ušla i ostala utkana u filozofiju ove postrojbe.
Godine 1870. Legija se ponovo bori u Francuskoj, a tih godina u njezine redove ulazi golemi broj stranaca (Švicaraca, Španjolaca, Nizozemaca, Belgijanaca), uglavnom pojedinaca koji su bježali od neimaštine, besperspektivne stvarnosti, ili su tek htjeli stvoriti određeni odmak od sebe i zakona. Isti veliki val interesa za Legiju ponovit će se 1914. i 1939.
U Prvom svjetskom ratu glavna baze Legije je u Alžiru (u Sidi bel Abbesu). Kroz tu je bazu tijekom I. svjetskog rata prošlo oko 53.000 legionara, a rat je preživio samo manji dio. Od primjerice 14.000 prijavljenih Švicaraca, poginulo je čak 9.000.
Neposredno nakon Prvog svjetskog rata Legija se popunjava ponajviše ruskim emigrantima.
U Drugom svjetskom ratu Legija se bori u Eritreji, Libiji i Tunisu te u Italiji, Francuskoj i Njemačkoj.


legija nakon drugog svjetskog rata

Završetkom Drugog svjetskog rata Legija poprima nove dimenzije. Dio javnosti, posebice one lijeve orijentacije, traži rasformiranje ove, po mnogočemu ipak ozloglašene institucije. Ipak, najveći dio francuskog vojnog vrha i desnica podupiru njezin opstanak te Legija, iako dijelom preustrojena, preživljava.
U Legiju nakon Drugog svjetskog rata ulazišpanjolska legija

Tercio extranjero espanol de Africa odnosno Španjolska legija stranaca oformljena je 1920. u Španjolskom Maroku za slične zadatke kao i francuska Legija. U redovima španjolske Legije bilo je ipak ponajviše Španjolaca, a potom Portugalaca, Nijemaca i Francuza. Osnovna jedinica španjolske Legije koju čini 600 ljudi naziva se bandera.
Španjolska se Legija najviše istakla u borbama u Maroku, gušenju ustanka austrijskih rudara (1934.) te borbama na strani Franca.

jeste li znali

– da je tijekom povijesti kroz Legiju prošlo 670.000 legionara. Ako je prosjek primljenih 15 – 30 osoba na svakih 500 prijavljenih, izračunajte sami koliko se ljudi u posljednjih 170-ak godina prijavilo na regrutnim točkama Legije;
– da je u redovima Legije od 1830. do danas poginulo gotovo 35.000 stranaca;
– da se Francuzi (rođeni na tlu Francuske) ne mogu unovačiti u redove Legije kao obični legionari (dok je časnički kadar gotovo isključivo francuski). Ukoliko žele ući u redove Legije, francuski državljani moraju promijeniti državljanstvo. Mogu birati između kanadskog, švicarskog ili belgijskog;
– da se legionari međusobno oslovljavaju samo prezimenom (ili nadimkom) koji je u 75 posto slučajeva izmišljen, odnosno odabran prilikom ulaska u Legiju;
– da se u Legiju može prijaviti svatko životne dobi između 18 i 40 godina;
– da je test fizičke spremnosti za ulazak u Legiju izuzetno zahtjevan; nitko tko još prije polaska nije u stanju napraviti 30 sklekova, 50 trbušnjaka, popeti se na konop dužine 20 stopa, pretrčati bez pauze 8 km noseći na leđima ranac težine 12 kilograma i to učiniti u najviše sat vremena te načiniti 20 upora na razboju (dlanovima okrenutim od sebe), ne treba se niti prijavljivati za postupak odabira;
– da radni dan legionara započinje u 6 ujutro, prozivkom i tjelesnim treningom, iza kojeg slijedi doručak (u 6.15), a završava u 17 sati, večerom koja započinje juhom;
– da nakon tri godine službe u redovima Legije, legionar ima pravo tražiti povrat svog pravog imena. U tom slučaju ima pravo na uniformi nositi i strane medalje koje je eventualno primio tijekom službe u kojoj drugoj vojsci;
– da nakon tri godine službe u Legiji, legionari imaju pravo zatražiti francusko državljanstvo;
– da je ritam marširanja Legije 88 koraka u minuti. Bio je to ritam marširanja vojske pod francuskim kraljevima (tzv. ritam »Boduin«);
– da su boje Legije zelena i crvena. To su bile boje švicarskih čuvara dok su oni služili pod francuskim kraljevima. Zelena boja označava nadu, crvena boja – žrtvu;
– da je »Kepi blanc« (legionarska bijela kapa sa zaštitom za vrat i uši) prvi put javnosti predstavljena u Parizu, 14. srpnja 1939. Trebala je legionare štititi od vrelog afričkog sunca;
– da je 12. listopada 2000. u javnost izašla vijest (objavili su je i BBC i CNN) da će se u budućnosti žene, koje nikada u povijesti nisu imale pristup redovima Legije, moći prijaviti za mjesto legionara. Samo nekoliko dana kasnije javnosti se obratio visoki dužnosnik Legije Yann Peerron koji je obznanio da je riječ o »zabuni« te da francuska vojska otvara svoja vrata ženama, ali i da se ta odluka ne odnosi na Legiju stranaca;
– da poznavanje francuskog jezika nije jedan od uvjeta primanja u Legiju.

čuveni legionari

– Kapetan Bonaparte (unuk Luciena Bonapartea, Napoleonovog brata). Bio je kapetan Legije u Meksiku između 1863. i 1867.
– Petar I. (Srpski kralj od 1903. do 1921.). Ušao u Legiju 1870.
– Ernst Junger (njemački književnik, ekspresionist). Služio 1913.
– Cole Porter (američki kompozitor). Ušao u Legiju 1918.
– Ali Khan (sin Age Khana III.). Služio u Siriji 1938.-1939.
golemi broj vojnika i zapovjednika nekadašnjeg Romellovog afričkog korpusa.
Godine 1949. Legija je ponovo aktivna na frontu, ovog p**a u Indokini, u borbi protiv vijetnamskog narodnog pokreta.
Nakon velikih gubitaka ljudi i poraza u Indokini, Legija je 1954. prebačena u Afriku. Najprije je bila angažirana u borbama u Alžiru, a od 1962. do danas legionari su regrupirani i angažirani uglavnom u Francuskoj (Korizika) te u prekomorskim zemljama (Madagaskar, Tahiti, Džibuti i Francuska Gvajana).
Napomenimo u konačnici i da je tijekom povijesti za Legiju život dalo oko 35.000 stranaca.
Popuna Legije borbenim i rukovodećim kadrom vrši se stalno, temeljem vrlo strogih pravila i kriterija. Najviša, časnička mjesta rezervirana su uglavnom za Francuze, dočasnički kadar regrutira se dijelom i zemlje dijelom iz inozemstva, a vojnici su isključivo stranci. Naime, Francuzi se ne mogu unovačiti u redove Legije kao obični legionari. Ukoliko to žele, moraju najprije promijeniti državljanstvo. Mogu birati između kanadskog, švicarskog ili belgijskog. Kada to učine i oni mogu pristupiti teškom procesu selekcije.


Ljudi bez imena i prošlosti

Proces prijave u Legiju počinje pismom ili telefonskim pozivom jednom od stožera Legije (u Francuskoj ih je na desetke, adrese su dostupne na web stranicama francuskih veleposlanstava širom svijeta, ili direktno na legionrecrutecomle.terre.defense.fr). Nakon prvog, šturog kontakta, potencijalni legionar mora se uputiti u Francusku, u jedan od regrutnih centara. Sa sobom mora ponijeti: a) identifikacijske dokumente (putovnicu, vozačku dozvolu, uvjerenja o služenju vojnog roka u domovini), b) nešto novca (putovanje i čitav proces prijave ide na račun kandidata), c) dobre tenisice.
Svi dokumenti i osobna odjeća oduzimaju se kandidatu na samom početku procesa selekcije. Onima koji prođu, dokumenti i osobne stvari u posjed će biti vraćene tek po isteku petogodišnjeg ugovora s Legijom.
Na početku samog procesa odabira, kandidat prolazi sigurnosnu provjeru (o čijoj oštrini dovoljno govori neslužbeni naziv sigurnosnog ureda, odnosno »Gestapo«). Svatko bi trebao znati da Legija vrši i provjeru kriminalnog dosjea svakog pojedinca te da je u strogu provjeru uključen i Interpol.
Tu su zatim liječnički pregledi, test psihičke spremnosti te po svojoj težini nadaleko poznati test fizičke snage odnosno izdržljivosti. Nitko tko još prije polaska nije u stanju napraviti 30 sklekova, 50 trbušnjaka, popeti se na konop dužine 20 stopa, pretrčati bez pauze 8 km noseći na leđima ranac težine 12 kilograma i to učiniti u najviše sat vremena te načiniti 20 upora na razboju (dlanovima okrenutim od sebe), ne treba se niti prijavljivati.
Ukoliko prođe sve faze prijemnog procesa (prosjek prijema je 15 - 30 regrutiranih kandidata na svakih 500 prijavljenih), legionar novak započinje s obukom. Prvi tjedan obuke regruti provode isključivo na fizičkom treningu, opremljeni samo trenirkom. Tijekom drugog tjedna počinje vojna obuka (s oružjem), a treći tjedan legionar dobiva i uniformu. To je vrijeme kada se počinje raditi u tandemu s nekim od iskusnih legionara (tzv. »binom«). Obuka (u mjestu Aubagne) legionara ukupno traje između 15 i 17 tjedana. Nakon tog razdoblja legionar biva razmješten na teren. Nakon što bude primljen, legionar ne može izići iz Legije prije isteka ugovorenog roka (obično se radi o pet godina), osim u slučajevima ozbiljnih zdravstvenih problema.
Legija je »nova obitelj«, ne samo zbog činjenice da legionari često mijenjaju svoj identitet i ulaskom u Legiju dobivaju novo ime, koje ih definitivno »legitimira« kao ljude bez prošlosti, već i zbog toga što su odsustva vrlo ograničena. U prvoj godini legionar ima pravo na samo 15 slobodnih dana, u drugoj na 20, a u trećoj na 25 dana izvan Legije. Za dan kašnjenja pri povratku, legionar dobiva 10 dana zatvora.
To bi, u grubim crtama, bila priča o Legiji stranaca. Za one koji žele znati više, postoji – kao jedan od najpoptunijih i najprakričnijih vodiča kroz Legiju – knjiga Evana McGormana »Life in the French foreign legion« (»Život u Francuskoj legiji«).
Back to top
View user's profile Send private message
DOGSJoined: 20 Oct 2005
Posts: 448
:
Location: Hrvatska,Shibenik

Items

PostPosted: Sun Nov 27, 2005 3:39 pm    Post subject: Reply with quote

KULT LEGIJE

simbolika,stovanja kulta legije,takodjer su odlike te postrojbe.njenu povijest od osnutka,preko svake bitke,pa sve do danasnjih dana,poznaje svaki legionar.takodjer,svaki dio legionarske odore,svaki tip stupanja i svaka pjesma ima svoje uporiste u povijesti legije.a 30.travnja ,godisnjica bitke kod cameronea u meksiku,kada je 1863.godine,drzeci odstupnicu postrojbama regularne francuske vojske,izginilo 59 legionara.treca bojna na celu sa satnikom danjouom,ukupno 62 ljudi,jedanaest je sati drzala polozaj odoljevajuci napadima meksicke vojske.od dvije tisuce meksickih vijnika,koliko ih je napadalo legionarski polozaj,sezdesetak legionara ubilo je tri stotine meksikanaca,a ranilo nekoliko p**a vise.
na koncu,bez streljiva i okrvavljeni,na popristu bitke ostali su s bajunetima u rukama trojica legionara koje je meksicki zapovjednik,zaprepasten hrabroscu,postedio.oni su s poprista toga masakra uzeli drvenu saku satnika danjoua koja je danas glavna relikvija legije.
u kristalnoj kutiji,na crvenom barsunu,ta se drevna saka prenosi ispred postrojbi jednom godisnje,svakog 30.travnja.
Back to top
View user's profile Send private message MSN Messenger
volfJoined: 05 Dec 2005
Posts: 3
:
Location: slo - ljubljana

Items

PostPosted: Wed Dec 07, 2005 9:16 pm    Post subject: Reply with quote

neka neko ovo izbriše
Back to top
View user's profile Send private message
SkikiJoined: 26 Sep 2005
Posts: 139
:
Location: Istra, Rovinj

Items

PostPosted: Wed Dec 07, 2005 9:16 pm    Post subject: Reply with quote

volf wrote:
volf wrote:
test


testiram


Bas nam je drago!!! Cool
Back to top
View user's profile Send private message Yahoo Messenger MSN Messenger
BechiR
Site Admin


Joined: 10 Aug 2005
Posts: 1357
:
Location: BiH/Tuzla

Items

PostPosted: Thu Dec 08, 2005 12:17 am    Post subject: Reply with quote

Vucko mojne testiranja vishe Rolling Eyes
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
DOGSJoined: 20 Oct 2005
Posts: 448
:
Location: Hrvatska,Shibenik

Items

PostPosted: Fri Dec 09, 2005 11:45 pm    Post subject: Reply with quote

http://lib.ru/TXT/franclegion.txt
Back to top
View user's profile Send private message MSN Messenger
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Francuska Legija Stranaca Forum Index -> Tout au sujet de la Légion Etrangčre All times are GMT + 1 Hour
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
Francuska Legija Stranaca topic RSS feed 


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
FREE FORUM HOSTING by AtFreeForum. Terms of Service - Privacy Policy
FASHION ACCESSORIES - BLING BLING - LADIES WATCHES - KOREAN CHILDREN CLOTHING - ONLINE BARGAIN STORE - FASHION JEWELLERIES