PETROUPOLIS FORUMS Αρχική σελίδα  
 Συχνές Ερωτήσεις  •  Αναζήτηση  •  Κατάλογος Μελών  •  Ομάδες Μελών   •  Εγγραφή  •  Προφίλ  •  Συνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σας  •  Σύνδεση •  •  •  •  •   Calendar
NEWS:
 Χρηση ουσιων, παραπληροφορηση και τοπικη κοινωνια. Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας
Δημοσίευση νέας  Θ.ΕνότηταςΑπάντηση στη Θ.Ενότητα
Συγγραφέας Μήνυμα
stefanos
Του έχουμε δώσει πολυθρόνα!
Του έχουμε  δώσει πολυθρόνα!


Ένταξη: 30 Δεκ 2005
Δημοσιεύσεις: 365
:
Τόπος: Πετρούπολη

Items

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Μάρ 15, 2006 5:21 am Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματοςΕπιστροφή στην κορυφή

Παράθεση:
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΑΥΞΑΝΟΥΝ
ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ
ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΟΥΣΙΩΝ

Φτώχια στην οικογένεια.
Το να ζεις σε μια γειτονιά με πολύ αναταραχή και βία.
Η ύπαρξη ενός γονιού ή αδερφού/ής που κάνει κατάχρηση αλκοόλ ή άλλων ουσιών ή διάκειται ευνοϊκά προς τη χρήση.
Να έχεις γεννηθεί εξαρτημένος εξαιτίας εξάρτησης της μητέρας σου.
Η ύπαρξη ενός γονιού με εγκληματική συμπεριφορά, ψυχοπαθολογία ή διαταραχή αντικοινωνικής προσωπικότητας.
Φτωχές πρακτικές κοινωνικοποίησης, όπως αποτυχία προαγωγής θετικής ηθικής ανάπτυξης στο παιδί, αποτυχία μεταβίβασης θετικών κοινωνικών αξιών, κοινωνικών και ακαδημαϊκών δεξιοτήτων ζωής.
Αναποτελεσματική επίβλεψη του παιδιού, που περιλαμβάνει αποτυχία επίβλεψης των δραστηριοτήτων του, παραμέληση. Μικρός αριθμός ενηλίκων για τη φροντίδα των παιδιών.
Αναποτελεσματική πειθαρχία, που περιλαμβάνει χαλαρή, αντιφατική ή πολύ αυστηρή πειθαρχία, μειωμένο έλεγχο συμπεριφοράς του παιδιού από τους γονείς, ψυχολογικό υπερέλεγχο του παιδιού, κυρίως μέσα από ενοχές. Προσδοκίες που είναι μη-ρεαλιστικές για το εξελικτικό στάδιο του παιδιού και δημιουργία συνδρόμου αποτυχίας. Υπέρμετρες μη ρεαλιστικές απαιτήσεις ή σκληρή φυσική τιμωρία.
Φτωχές σχέσεις γονιού-παιδιού που περιλαμβάνουν έλλειψη συναισθηματικού δεσμού (bonding) με το γονιό και πρώιμη ανασφαλής «προσκόλληση» (attachment).
Επαναλαμβανόμενη απώλεια των «φροντιστών» του παιδιού. Αρνητικότητα και απόρριψη του παιδιού από τους γονείς, που περιλαμβάνει ψυχρή και μη υποστηρικτική μητρική συμπεριφορά, έλλειψη εμπλοκής και χρόνου μαζί με το παιδί, που οδηγεί στην απόρριψη των γονιών από το παιδί. Πολλοί έφηβοι αναφέρουν χαμηλή ικανοποίηση από την οικογένεια, περιγράφουν το περιβάλλον ως εχθρικό, χωρίς κατανόηση, χωρίς αγάπη, χωρίς συνοχή και συνεργασία. Υπάρχει αίσθηση αποξένωσης και ένα αίσθημα ότι οι γονείς δεν είναι υποστηρικτικοί αλλά κοιτούν τον εαυτό τους.
Υπέρμετρες οικογενειακές συγκρούσεις και συζυγική δυσαρμονία με λεκτική, φυσική ή σεξουαλική κακοποίηση. Η φυσική ή σεξουαλική κακοποίηση ενός παιδιού ή εφήβου είναι πολύ ισχυρός επιβαρυντικός παράγοντας για κατάχρηση ουσιών. Όσο μικρότερη είναι η ηλικία ενός παιδιού που βιώνει στρες στην οικογένεια (ειδικά φυσική ή σεξουαλική κακοποίηση ή θάνατο ή βαριά ασθένεια) τόσο πιο επιβλαβή είναι τα αποτελέσματα.
Οικογενειακή αποδιοργάνωση, χάος και στρες συχνά λόγω φτωχών δεξιοτήτων διαχείρισης της οικογένειας, δεξιοτήτων ζωής ή λόγω φτώχιας.
Φτωχή γονική υγεία, όπως κατάθλιψη και οξυθυμία που δημιουργεί αρνητικές απόψεις για τη συμπεριφορά του παιδιού, γονική εχθρότητα απέναντι στο παιδί και σκληρή τιμωρία. Γενικά, σοβαρή διαταραχή ή δυσλειτουργία των γονιών ιδίως αυτού που φροντίζει το παιδί πρωταρχικά έχει ισχυρό αντίκτυπο. Ιστορικό κατάθλιψης στην οικογένεια είναι επιβαρυντικός παράγοντας.
Η επικοινωνία περιγράφεται ως κλειστή και μη καθαρή με άκαμπτα σταθερά σχήματα μεταξύ των γονέων και μεταξύ γονέων-παιδιών. Μόνο μικρός αριθμός εφήβων που κάνουν κατάχρηση ουσιών και οι οικογένειές τους θεωρούν τους άλλους ότι είναι τίμιοι ως προς τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους.
Φόβος επιτυχίας και χωρισμού σε αυτές τις οικογένειες είναι συχνό φαινόμενο. Προέρχεται από μια αλληλοεξαρτώμενη διεργασία που χαρακτηρίζεται από τον φόβο της οικογένειας να αφήσει το χρήστη να φύγει και το φόβο του χρήστη να αυτονομηθεί. Ο χρήστης φοβάται να πετύχει και η επιτυχία υπονομεύεται είτε από το δικό του άγχος είτε από την είσοδο της οικογένειας σε νέα κρίση και χάος. Έτσι, η ομοιόσταση επανέρχεται στην οικογένεια ή το προσωπικό του άγχος μειώνεται.
Οι συμμαχίες ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας είναι καθαρές και αναγνωρίζονται εύκολα. Είναι δε πολύ κοντινές και πολύ συγκρουσιακές.
Οι μητέρες είναι εξαιρετικά εμπλεγμένες με τους γιους, ειδικά στις ηλικίες 11-16.
Πρωτόγονη και άμεση έκφραση συγκρούσεων.
Συμβιωτικές σχέσεις με θολά όρια.
Απομόνωση της οικογένειας, έλλειψη υποστηρικτικού δικτύου διευρυμένης οικογένειας και έλλειψη πηγών υποστήριξης στην κοινότητα.
Αναστροφή ρόλων γονιού-παιδιού στην εφηβεία και όχι μόνο, απώλεια γονικού ελέγχου των παιδιών λόγω διαφοράς στην κοινωνική ενσωμάτωση μεταξύ γονιών-παιδιών σε οικογένειες μεταναστών.
Λίγη ζεστασιά, αποδοχή και κατανόηση και πολύ αδιαφορία και υποτίμηση οδηγεί σε διαταραχή της ανάπτυξης του εγώ στους εφήβους.
Θάνατος ενός σημαντικού ενήλικα στη ζωή του παιδιού, ειδικά πριν την ηλικία των 11. Υπάρχει υψηλό ποσοστό θανάτων γονέων, αλλά και πρώιμου θανάτου παππούδων από την πλευρά του πατέρα, καθώς και πρόωρος θάνατος μεγαλύτερου αδερφού.
Σοβαρή ή χρόνια ασθένεια του παιδιού ή του πρωταρχικού «φροντιστή» μπορεί να δημιουργήσει ευπάθεια σε ένα νέο κάθε ηλικίας.
Χρόνια ένταση και ασυμφωνία/διχόνοια στην οικογένεια.
Μερικές έρευνες έδειξαν ότι οι οικογενειακές συγκρούσεις είναι ισχυρότερος παράγοντας πρόβλεψης της κατάχρησης ουσιών απ' ό,τι ο χωρισμός ή το διαζύγιο των γονέων.
Χωρισμός ή διαζύγιο γονέων, ειδικά αν το παιδί χάσει τον αγαπημένο γονιό. Μεγάλος αριθμός εφήβων χρηστών μεγαλώνουν σε οικογένειες με έναν γονιό ή θετό γονιό. Το 40% των παιδιών που προσέγγισαν τη ΣΤΡΟΦΗ το 1999 ζούσαν είτε με χωρισμένους γονείς είτε με έναν γονιό. Σημασία βέβαια έχει η σχέση μεταξύ γονιών-παιδιού που είναι ισχυρότερος παράγοντας πρόβλεψης της κατάχρησης ουσιών από την οικογενειακή δομή. Υπάρχει μεγαλύτερο ρίσκο για τους νέους που ζουν με το βιολογικό πατέρα και θετή μητέρα ή καθόλου μητέρα από εκείνους που ζουν με βιολογική μητέρα και θετό πατέρα ή καθόλου πατέρα. Σε σχέση με έφηβες που ζουν σε οικογένειες με δύο βιολογικούς γονείς, εκείνοι που ζουν μόνο με τη μητέρα τους είναι 1,9 φορές πιο πιθανόν να κάνουν χρήση αλκοόλ, 1,8 φορές χρήση καπνού, 2,5 φορές χρήση χασίς και 2 φορές άλλες απαγορευμένες ουσίες.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ
ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΟΥΣΙΩΝ


Ο πιο σημαντικός οικογενειακός προστατευτικός παράγοντας είναι το να έχεις μια συνεχόμενη, ζεστή, θετική σχέση με έναν ενήλικα που νοιάζεται.
Οικογενειακό περιβάλλον που είναι συνεκτικό, υποστηρικτικό.
Γονικές προσδοκίες που είναι ρεαλιστικά υψηλές και περιλαμβάνουν αξίες μη χρήσης.
Συμμετοχή των παιδιών στη ζωή και τις υποχρεώσεις της οικογένειας.
Θετικό γονεϊκό μοντέλο σε εκπαιδευτικές και άλλες δεξιότητες, ευχαρίστηση από τη δουλειά.
Γονεϊκές δεξιότητες μεγαλώματος των παιδιών, επίβλεψη, εποπτεία. Υποστήριξη των δυνατοτήτων και επιδεξιοτήτων των παιδιών, καθώς και των στόχων της ζωής τους. Διατήρηση οικογενειακών παραδόσεων και ύπαρξη υποστηρικτικού δικτύου διευρυμένης οικογένειας.
Δυνατή οικονομική βάση στην οικογένεια.
Προσανατολισμός προς την επιτυχία (achievement).
Ύπαρξη ορίων και κανόνων.

http://www.plefsinet.gr/scient.htm


Έχει επεξεργασθεί από τον/την stefanos στις Τετ Μάρ 15, 2006 5:55 am, 1 φορά
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστώνΑποστολή προσωπικού μηνύματοςΑποστολή emailΕπίσκεψη στην ιστοσελίδα του ΣυγγραφέαYahoo MessengerMSN Messenger
stefanos
Του έχουμε δώσει πολυθρόνα!
Του έχουμε  δώσει πολυθρόνα!


Ένταξη: 30 Δεκ 2005
Δημοσιεύσεις: 365
:
Τόπος: Πετρούπολη

Items

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Μάρ 15, 2006 5:24 am Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματοςΕπιστροφή στην κορυφή

Μεγάλο ε; και σκεφθειτε οτι αυτοι ειναι μονοι οι οικογενειακοι παραγοντες....Τι να συζητησουμε απο εκει και περα... Very Happy

Αν κανεις αναρωτιεται αν τα εγραψα ολα αυτα οχι βεβαια...copy paste ειναι απο ενα κομματι του link που δεινω παραπανω.

Επειδη περιεχει ψυχολογικους ορους μιας και δεν ειναι προσαρμοσμενο στην καθημερινη γλωσσα και απευθυνεται κυριως σε ψυχολογους αν κανεις εχει απορια για κατι ας ρωτησει και αν γνωριζω θα του απαντησω. Αν κανεις το διαβασει ολοκληρο...Το εβαλα γιατι πιστευω πως ειναι πολυ χρησιμο σαν πληροφορια και απολυτα εγκυρη.

Ειμαι σιγουρος πως ελαχιστοι θα το διαβασουν ειτε γιατι ειναι οντως μεγαλο ειτε γιατι πολλες φορες πιστευουμε πως ενα θεμα δε μας αφορα μεχρι αποδειξεως του αντιθετου. Η προληψη ομως αποτρεπει απο την αναγκη για αντιμετωπιση. Παντως ολοι οι παραπανω παραγοντες δεν ειναι ο καθενας απο μονος του ενδεικτικος της χρησης αλλα απλα ενας παραγοντας. Περισσοτεροι απο ενας αρχιζουν και συμπληρωνουν το παζλ. Σιγουρα ολοι αναγνωριζουμε τουλαχιστον εναν που εστω και παροδικα ή μονιμα υπηρξε σπιτι μας ή στον εαυτο μας.
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστώνΑποστολή προσωπικού μηνύματοςΑποστολή emailΕπίσκεψη στην ιστοσελίδα του ΣυγγραφέαYahoo MessengerMSN Messenger
imichalo
Έφερε και το κρεβάτι του.
Έφερε και το κρεβάτι του.


Ένταξη: 25 Δεκ 2005
Δημοσιεύσεις: 1977
:
Τόπος: Πετρούπολη

Items

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Μάρ 15, 2006 10:51 am Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματοςΕπιστροφή στην κορυφή

Παράθεση:
Θάνατος ενός σημαντικού ενήλικα στη ζωή του παιδιού, ειδικά πριν την ηλικία των 11.

Παράθεση:
Υπάρχει μεγαλύτερο ρίσκο για τους νέους που ζουν με το βιολογικό πατέρα και θετή μητέραMπορείς να αναλύσεις περισσότερο αυτά τα δύο σημεία; Πως μπορεί ο γονιός να αντιληφθεί ότι κάτι δεν πάει καλά με το παιδί του;

_________________
Εμπαθή αλλά καλοπροαίρετα!
petroupoli_tk@yahoo.gr
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστώνΑποστολή προσωπικού μηνύματοςΑποστολή email
babality
Μόνιμος θαμώνας
Μόνιμος θαμώνας


Ένταξη: 11 Ιαν 2006
Δημοσιεύσεις: 261
:
Τόπος: Ριζουπολη

Items

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Μάρ 15, 2006 11:09 am Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματοςΕπιστροφή στην κορυφή

imichalo έγραψε:
Παράθεση:
Θάνατος ενός σημαντικού ενήλικα στη ζωή του παιδιού, ειδικά πριν την ηλικία των 11.

Παράθεση:
Υπάρχει μεγαλύτερο ρίσκο για τους νέους που ζουν με το βιολογικό πατέρα και θετή μητέραMπορείς να αναλύσεις περισσότερο αυτά τα δύο σημεία; Πως μπορεί ο γονιός να αντιληφθεί ότι κάτι δεν πάει καλά με το παιδί του;


Πριν την ηλικια των 11 γιατι λογικα αυτη ειναι η ηλικια που μπαινουν στη ζωη των παιδιων οι ουσιες.
Για τους νεους που εχουν χασει την πραγματικη μητερα οπως λεει ο φιλος θα ελεγα οτι ειναι αναλογα την περιπτωση. Πολυ μεγαλο ρολο παιζει η θετη μητερα το ποσο ειναι διατεθειμενη να ασχοληθει με ενα "ξενο" παιδι. Μερικες θετες μητερες ειναι καλυτερες απο τις πραγματικες Wink

Τωρα για το πως μπορει να αντιληφθει ο γονιος ειναι κι αυτο αναλογα την περιπτωση. Αναλογα το ποσο καλα μπορει να κρυφτει το παιδι. Το να εχει μπλεξει καπου το παιδι λογικα θα φανει απο την συμπεριφορα και μονο. Αλλα τι γινεται οταν κρυβεται καλα? Η λυση πιστευω ειναι η επικοινωνια γονεα και παιδιου αλλα δυστυχως (ασχημο αυτο που θα πω...) ειναι μετρημενοι στα δαχτυλα του ενος χεριου οι γονεις που τα λενε ΟΛΑ με το παιδι.
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστώνΑποστολή προσωπικού μηνύματος
stefanos
Του έχουμε δώσει πολυθρόνα!
Του έχουμε  δώσει πολυθρόνα!


Ένταξη: 30 Δεκ 2005
Δημοσιεύσεις: 365
:
Τόπος: Πετρούπολη

Items

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Μάρ 16, 2006 1:38 am Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματοςΕπιστροφή στην κορυφή

Προς imichalo:

Αυτά τα δύο σημεία είναι απλά δύο παράγοντες που έχουν βρεθεί να προβλέπουν τη χρήση ουσιών σύμφωνα με τις καταγραφές και τις ερευνητικές αναλύσεις της Πλεύσης (αρμόδιου κέντρου του ΚΕΘΕΑ για παιδιά και εφήβους). Η ύπαρξη δύο παραγόντων ανάμεσα στους τόσους που αναφέρονται δεν σημαίνει πως απαραίτητα ενας εφηβος θα κανει χρήση αλλά πως απλά υπάρχουν 2 παράγοντες που την προβλέπουν. Η χρησιμοτητα αυτης της αναλυσης βρισκεται στη μείωση οσο το δυνατον περισσοτερων παραγόντων.

Είναι όντως δύσκολο να ανακαλύψει κανεις με βεβαιότητα πως το παιδί του κάνει χρηση κατα τη διαρκεια της εφηβείας μια και τα αποτελέσματα της χρήσης μοιάζουν πολλές φορες με τις φυσιολογικές αντιδρασεις του εφήβου λόγω της ηλικίας του. Ειναι πολύ σημαντικο για τους γονεις να επαγρυπνουν αλλα οχι να στρεσαρονται σε τετοιο βαθμο που θα κανει το παιδι τους να μη νοιώθει πως το εμπιστεύονται οσο δεν εχει βρεθει το οτι κανουν χρηση. Πολλές φορές ενας έφηβος αποκαλύπτεται απο τυχαιες συγκυρίες. Απο την αλλη υπάρχει μια σειρα απο συμπεριφορες οι οποίες ισως να εχουν να κανουν με τη χρηση και παρουσιαζονται στην αφίσα της Πλευσης παρακατω. Πρακτικα ο εντοπισμος της χρησης μπορει να γινει μεσω ουρολογικών εξετασεων και καλύπτουν μια αρκετα μεγαλη περιοδο. Απο την αλλη πρεπει να αποφευχθει η αισθηση του εφηβου πως δεν τον εμπιστευονται οταν δεν εχει δωσει χειροπιαστες ενδειξεις πως κανει χρηση. Υπάρχουν τροποι και να γινουν οι καταλληλες εξετασεις και να μην καταλαβει τιποτα αλλα καλο ειναι να μην επεκταθω εδω σε αυτους για ευνοητους λογους. Σιγουρα οι γονεις που φροντίζουν να μειώνουν σταθερά στο βαθμο που αυτο γινεται τους αρνητικους παραγοντες (είτε μονοι τους ειτε πολύ καλύτερα με τη βοηθεια ψυχολογου) και ενισχύουν τους θετικους παραγοντες καθώς και οι γονεις που δεν υποβαθμίζουν τη χρηση "μαλακων" ναρκωτικων και ειναι ενημερωμενοι εχουν λιγότερες πιθανοτητες να αντιμετωπίσουν καποτε το προβλημα της χρησης του παιδιου τους. Στην ερωτηση παντως αυτη πως δηλαδη μπορει να καταλαβει οτι το παιδι του κανει χρηση η Πλευση εχει εκδοσει αυτη την αφισα http://www.plefsinet.gr/img/bg_entypo17.jpg

Στις 9/3/2006 η Πλευση διοργανωσε ενα ενημερωτικο σεμιναριο για γονεις με περιορισμενο ειναι η αληθεια αριθμο θεσεων (30) για να ενημερωσει για ολα τα παραπανω οπως αναφερει στην ιστοσελίδα της http://www.plefsinet.gr/news.htm. Ειναι βεβαιο πως ο δημος μπορει εαν το επιθυμει να καλέσει την Πλευση να διοργανωσει ενα παρομοιο ενημερωτικο σεμιναριο παραχωρώντας τον κατάλληλο χώρο. Οπως ο δήμος μας ενημερωνει για χορους, πανηγυρια και προεκλογικες συγκεντρωσεις (με ντουντουκες) θα μπορουσε να ενημερωσει και για μια τετοια πρωτοβουλια. Σε καθε περιπτωση η ιδια η Πλευση λογικα θα πραγματοποιησει και αλλα τετοιου ειδους σεμιναρια. Κατι αντιστοιχο θα μπορουσε να διοργανωθει και σαν μια πρωτοβουλια απο κοινου συλλογων γονεων και καθηγητων και δε θα κοστιζε απολύτως τιποτα.

Η γνωμη μου ειναι πως ειναι απαραιτητο οι καθηγητες να γνωριζουν τι συμβαινει σε αυτο το επιπεδο στο σχολειο τους, να ειδοποιουν τους γονεις και να γνωριζουν που θα τους προτεινουν να απευθυνονται μεσα σε ενα πλαισιο απολυτης αιχεμυθειας. Απο εκει και περα η ιδια η οικογενεια εχει την ευθυνη της διαχειρησης αυτης της καταστασης.

Ενημερωτικά για εφηβους αρμοδιο (οχι αποκλειστικα) ειναι το κεντρο Πλευση του οποιου το τηλεφωνο δεινω ξανα παρακατω. Οι οποιες πληροφοριες δωθουν εκει διαχειριζονται κατω απο κλιμα απολυτης εχεμύθειας. Η αντιμετωπιση συμπεριλαμβανει και τους γονεις.

210-8218883 - www.plefsinet.grΗ γνωμη μου τελος ειναι πως η χρηση δεν ειναι ντροπη για τους γονεις αλλα κινδυνος για τον εφηβο.
Απο εκει και περα οι αρμοδιοι φορεις ειναι καταλληλοτεροι για οσους θελουν περισσοτερο σε βαθος ενημερωση μια και δεν ειμαι ειδικος σε θεματα ναρκωτικων.
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστώνΑποστολή προσωπικού μηνύματοςΑποστολή emailΕπίσκεψη στην ιστοσελίδα του ΣυγγραφέαYahoo MessengerMSN Messenger
stefanos
Του έχουμε δώσει πολυθρόνα!
Του έχουμε  δώσει πολυθρόνα!


Ένταξη: 30 Δεκ 2005
Δημοσιεύσεις: 365
:
Τόπος: Πετρούπολη

Items

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Μάρ 16, 2006 4:06 am Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματοςΕπιστροφή στην κορυφή

Προς babality

Παράθεση:
Πριν την ηλικια των 11 γιατι λογικα αυτη ειναι η ηλικια που μπαινουν στη ζωη των παιδιων οι ουσιες.


Η μέση ηλικία εναρξης της χρησης αν και εχει μειωθει δεν εχει πεσει κατω απο τα 11 χρόνια ποτέ. Το χρονικό διαστημα που περιγραφεται θεωρειται κρισιμο οχι με βαση την ηλικια εναρξης της χρησης αλλα με βαση το προφιλ των μεχρι τωρα καταγεγραμμενων περιπτωσεων χρηστων και ενα πληθος παραγοντων που πολλοι απο αυτους ειχαν.

Παράθεση:
Για τους νεους που εχουν χασει την πραγματικη μητερα οπως λεει ο φιλος θα ελεγα οτι ειναι αναλογα την περιπτωση. Πολυ μεγαλο ρολο παιζει η θετη μητερα το ποσο ειναι διατεθειμενη να ασχοληθει με ενα "ξενο" παιδι. Μερικες θετες μητερες ειναι καλυτερες απο τις πραγματικες


Νομίζω πως το θέμα δεν εχει να κανει με το ποσο "καλη" ή "κακη" ειναι η θετη μητερα. Οπωσδηποτε η ποιοτητα της σχεσης της θετης μητερας με το παιδι ειναι πολυ σημαντικη ομως αυτο που λεει η ερευνα ειναι πως ενας μεγαλος αριθμος παιδιων τα οποια εχουν καταγραφει ως χρηστες ειχαν θετες μητερες. Τωρα το τι σχεση ειχαν οι συγκεκριμενες μητερες με τα παιδια δεν αναφερεται στην ερευνα και θα χρειαζοταν ισως μια 2η αναφορα για να το γνωριζουμε. Απο τα στοιχεια αυτα δεν γινεται γνωστο.

Παράθεση:
Η λυση πιστευω ειναι η επικοινωνια γονεα και παιδιου αλλα δυστυχως (ασχημο αυτο που θα πω...) ειναι μετρημενοι στα δαχτυλα του ενος χεριου οι γονεις που τα λενε ΟΛΑ με το παιδι.


Σημαντικη η ποιοτητα της σχεσης και της επικοινωνιας αλλα οταν λεμε το ΟΛΑ θα πρεπει να διευκρινιζουμε πως αλλη η σχεση μεταξυ φίλων και αλλη η σχεση μεταξυ γονεα-παιδιου. Αλλο η ζεστη και ειλικρινης σχεση βασισμενη στην αμειβαια εμπιστοσυνη και αλλο αυτο. Εχει συμβει περιπτωση οπου πατερας και γιος εχουν διαλογο. Ο πατερας λοιπον λεει στο γιο: "Δεν ξερω πως ηρθαν ετσι τα πραγματα. Παντα νομιζα πως ειχαμε μια πολύ φιλικη σχεση." και ο γιος απανταει: "Υπηρξες πολυ καλος φιλος αλλα οχι πατερας."

Τελος οι παραπανω παραγοντες αναφερθηκαν στο 8ο Πανελληνιο Συνεδριο ψυχολογικης ερευνας απο τον κύριο:
Γιώργος Καλαρρύτης Μ.Μed.Sci.,CSAC, CGP
Κλινικός Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής
Υπεύθυνος Δικτύων «ΣΤΡΟΦΗ» & « ΠΛΕΥΣΗ» (ΚΕ.Θ.Ε.Α.)
Μαγνησίας 25, 11251, Αθήνα
e-mail: gkalarritis@ath.forthnet.gr
τηλ.: 8218883, fax: 8218814
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστώνΑποστολή προσωπικού μηνύματοςΑποστολή emailΕπίσκεψη στην ιστοσελίδα του ΣυγγραφέαYahoo MessengerMSN Messenger
stefanos
Του έχουμε δώσει πολυθρόνα!
Του έχουμε  δώσει πολυθρόνα!


Ένταξη: 30 Δεκ 2005
Δημοσιεύσεις: 365
:
Τόπος: Πετρούπολη

Items

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Μάρ 16, 2006 9:28 pm Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματοςΕπιστροφή στην κορυφή

Ανέφερα παραπάνω πως υπάρχουν τροποι να γινει η ουρολογικη εξεταση για τον εντοπισμο ουσιων χωρις να ειναι απαραιτητο να υπάρξει η αισθηση της ελλειψης εμπιστοσυνης αναμεσα στο γονεα και το παιδι. Ένας από τους τρόπους που πιθανα θα μπορουσε να χρησιμοποιησει καποιος ειναι αφου παει το παιδι του στο μπανιο να του ζητησει να μην ριξει νερο υποστηριζοντας πως θα παει και εκεινος και θα ριξει μολις βγει. Κρατώντας με μια χαρτοπετσετα εναν ουροσυλλεκτη στη συνεχεια μπορει να παρει το δειγμα και να το παει για αναλυση.
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστώνΑποστολή προσωπικού μηνύματοςΑποστολή emailΕπίσκεψη στην ιστοσελίδα του ΣυγγραφέαYahoo MessengerMSN Messenger
Salvad0r
Αραιά και που
Αραιά και που


Ένταξη: 13 Μάρ 2006
Δημοσιεύσεις: 48
:
Τόπος: Πετρούπολη

Items

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Μάρ 17, 2006 1:21 am Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματοςΕπιστροφή στην κορυφή

Νομίζω πως τα βαριά ναρκωτικά φαίνονται και από τις αιματολογικές αν κάνω λάθος διορθώστε με. Αλλά πέρα από αυτό το θέμα δεν είναι πως θα μάθει ο γονέας για το παιδί αλλά κατά πόσο αυτό που θα κάνει θα επιφέρει το καλύτερο δυνατόν για το παιδί.

Και υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στις οποίες οι γονείς είτε αδιαφορουν είτε γίνονται οι ίδιοι αιτία για το παιδί να αναζητήσει διέξοδο στον πλαστό κόσμο των ναρκωτικών,άλλωτε μέσα από άσχημο οικογενειακό περιβάλλον και άλλες φορές μέσα από αντιπαιδαγωγική μεταχείριση του παιδιού τους..

_________________
....Ταπεινή τέχνη χωρίς ύφος, πόσο αργά δέχομαι το δίδαγμα σου, όνειρο ανάγλυφο θα'ρθώ κοντά σου κατακορύφως......
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστώνΑποστολή προσωπικού μηνύματοςMSN Messenger
stefanos
Του έχουμε δώσει πολυθρόνα!
Του έχουμε  δώσει πολυθρόνα!


Ένταξη: 30 Δεκ 2005
Δημοσιεύσεις: 365
:
Τόπος: Πετρούπολη

Items

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Μάρ 17, 2006 3:58 am Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματοςΕπιστροφή στην κορυφή

Θα διαφωνησω στο εξης: Δεν συμφωνω πως το θεμα δεν ειναι πως θα μαθουν. Το να μαθουν ειναι το πρωτο βημα. Απο εκει και περα ο ενημερωμενος γονεας δεν νομιζω να αδιαφορησει. Το οικογενειακο περιβαλλον και η μεταχειρηση του παιδιου ειναι παραγοντες συνθετοι, τα προβληματα σε καθε οικογενεια διαφερουν και χρειαζονται διαφορετικου ειδους υποστηριξη. Καθε οικογενεια εχει τα δικα της προβληματα. Ενα σημαντικο εμποδιο ομως στην ψυχικη υγεια της οικογενειας ειναι το γνωστο κοινωνικο ταμπού "ο ψυχολογος ειναι για τους τρελους" ή η μετεξελιξη του "ο ψυχολογος δεν ειναι για τους τρελους αλλα παντως δεν ειναι για εμας μια και τα προβληματα μας δεν ειναι σοβαρα". Αλλο εμποδιο ειναι η ιδιαιτερη δυσκολια που εχουν πολλοι αντρες να εκφραζουν τα συναισθηματα τους με ενα λειτουργικο τροπο και η αμφισβητηση τους για την επιστημονικοτητα ή την καταλληλοτητα του ψυχολογου-ψυχοθεραπευτη για τους ιδιους. Αυτο συχνα κρύβει φοβο τον οποιο δεν παραδεχονται. Τι τους τρομαζει; Η αλλαγη. Τι μπορει να τους θυμώνει; Η αισθηση πως "καποιος αλλος θα παρεμβει στους ιδιους ή στην οικογενεια τους". Αλλο εμποδιο ειναι η αρνηση του ιδιου του εφηβου να συνεργαστει με ενα ψυχολογο. Τελος επιπροσθετο εμποδιο ειναι το οικονομικο μιας και ιδιωτικα ειναι αληθεια πως η παρακολουθηση μιας οικογενειας κοστιζει. Για να προσπαθησει να αποφυγει αυτο το εμποδιο μια οικογενεια μπορει να απευθυνθει στις αρμοδιες υπηρεσιες του δημου ή ισως ακομα καλυτερα στην αρμοδια υπηρεσια του ΙΚΑ για παιδια και εφηβους ή σε καποιες αλλες δημοσιες υπηρεσιες:

ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΙΚΑ
ΑΡΑΧΩΒΗΣ 17 & ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ, ΑΘΗΝΑ (Εξάρχεια)
ΤΚ: 10680 Νομός: ΑΤΤΙΚΗΣ
Τηλέφωνο: 2103604919/2103641681
Fax: 2103601903


Απο τη μια οι γονεις που δεν πιστευουν πως τα ξερουν ολα αλλα φροντιζουν να ενημερωνονται και να δεινουν την απαιτουμενη σημασια και στην ψυχικη υγεια (πρωτα απο ολα τη δικη τους), αλλα απο την αλλη και τα παιδια που αναλαμβανουν την ευθυνη των επιλογων τους και του εαυτου τους και δεν ψαχνουν χειριστικα τη μεταθεση ευθυνων σε καθε λαθος επιλογη τους στους γονεις τους βρισκονται σε καλο δρομο. Οι γονεις εχουν μεριδιο ευθυνης αλλα καθε εφηβος οδηγείται στην ενηλικιωση και εκει πλεον θα ειναι ιδιαιτερα επικοδομητικο να γνωριζει τι εμαθε απο τους γονεις του (θετικο ή αρνητικο) αλλα και να μην μεταθετει τις ευθυνες σε αυτους για τα λαθη του. Αλλο το εφηβικο παραπονο και αλλο το να ειναι κανεις χειριστικος αλλο ο θυμος και αλλο η υπευθυνοτητα να παραδεχτει κανεις το λαθος του απο οπου ξεκιναει και η διαδικασια της αλλαγης του.

Το εφηβικο παραπονο μπορει να εκφραστει με λογια ή ακομα και φωνες με γελια ή κλαματα. Η χρηση ειναι μια επιλογη ψυχικου ξεμπλοκαρισματος υποτιθεται που οδηγει σε νεο μπλοκαρισμα εκτος των αλλων συνεπειων. Η εκφραση των συναισθηματων ειναι σε πολλες περιπτωσεις μια καλη διεξοδος. Οπως αντικειμενικα οι γονεις εχουν ευθυνη για τη χρηση των παιδιων τους θα ηταν ισως αστειο ή εκνευριστικο για το παιδι τους να πουν "ειμαι λαθος γιατι ετσι μου το εμαθαν οι γονεις μου". Αυτο ισως κρυβει μια μεγαλη αληθεια αλλα αν οι γονεις δε μεινουν εκει αλλα προσπαθησουν να μαθουν κατι καινουργιο τοτε εχουν παει ενα βημα μπροστα και τον εαυτο τους και το παιδι τους. Όσο οι ανθρωποι μεγαλωνουν βλεπω πως καταλαβαινουν τελικα πως οι γονεις τους δεν ειναι οι τελειοι ανθρωποι και οταν αυτο το καταλαβουν και τους το συγχωρεσουν μπορουν πια να τους δουν απο αλλη οπτικη γωνια λιγοτερο αυστηρη βαζοντας τα θεμελια για μια νεα ενηλικη σχεση μαζι τους. Απο την αλλη οι γονεις που ξερουν πως δεν ειναι τελειοι αλλα προσπαθουν να γινουν λιγο καλυτεροι βοηθανε πολυ σε αυτο.
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστώνΑποστολή προσωπικού μηνύματοςΑποστολή emailΕπίσκεψη στην ιστοσελίδα του ΣυγγραφέαYahoo MessengerMSN Messenger
ΛΑΤΡΕΙΑ !!
Αραιά και που
Αραιά και που


Ένταξη: 04 Απρ 2006
Δημοσιεύσεις: 11
:
Τόπος: ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ

Items

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Απρ 04, 2006 3:05 pm Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματοςΕπιστροφή στην κορυφή

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ!!!ΜΟΛΙΣ ΕΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ Κ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ Κ ΕΓΩ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ..ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ Η ΧΡΗΣΗ ΟΥΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΟΝΗ!!ΠΟΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ,ΑΠΟ 15 Κ ΑΝΩ,ΚΑΝΟΥΝ ΧΡΗΣΗ ΚΑΝΝΑΒΙΣ..ΓΙΑ LSD ΔΕΝ ΞΕΡΩ!ΑΛΛΩΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΤΗΝ "ΠΑΡΕΑ" !ΕΠΙΣΗΣ,ΔΙΑΦΩΝΩ ΚΑΘΕΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!!ΔΕΝ ΛΕΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ,ΑΛΛΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΚΑΠΟΙΟΣ Η ΚΑΤΙ ΤΑ ΕΣΠΡΩΞΑΝ ΠΡΟΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ..ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ!!Κ ΚΑΤ ΕΜΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΦΟΒΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ,ΑΛΛΑ ΝΑ ΤΑ ΑΓΚΑΛΙΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΩΣΤΟ ΔΡΟΜΟ..

_________________
Κ.Π.Δ.!!
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστώνΑποστολή προσωπικού μηνύματος
Rigas
Αραιά και που
Αραιά και που


Ένταξη: 31 Αύγ 2006
Δημοσιεύσεις: 92
:
Τόπος: Πετρουπολη

Items

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Σεπ 11, 2006 2:24 pm Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματοςΕπιστροφή στην κορυφή

--------------------------------------------------------------------------------
ανασυρω αυτο το θεμα απο τη ληθη του χρονου....
εχει παει κανεις σας στο αλσος του αγ. Δημητριου ?
το εχουν φτιαξει ωραια και εχει φοβερη θεα...αλλα οταν πας εκει....βρισκεσαι αναμεσα σε σκουπιδια, προφυλακτικα και....συριγγες....
γιατι ρε γμτ?
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστώνΑποστολή προσωπικού μηνύματοςΕπίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:      
Δημοσίευση νέας  Θ.ΕνότηταςΑπάντηση στη Θ.Ενότητα


 Μετάβαση στη:   Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας
Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης
PETROUPOLIS FORUMS topic RSS feed 


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group :: FI Theme :: Όλες οι Ώρες είναι GMT + 3 Ώρες
FREE FORUM HOSTING by AtFreeForum. Terms of Service - Privacy Policy
FASHION ACCESSORIES - BLING BLING - LADIES WATCHES - KOREAN CHILDREN CLOTHING - ONLINE BARGAIN STORE - FASHION JEWELLERIES