Rekisteröidy  |  Ohje  |  Haku  |  Käyttäjälista  |  Käyttäjäryhmät  |  Kirjaudu sisään  |    |    |    |    |    |  Kalenteri
NEWS:
Vastaa viestiin
 Taisteluveitset ja pistimet 
Stefan M.
Pahoinpitely Ryhmä

Liittynyt: 15 Jou 2006
Viestejä: 603
:
Paikkakunta: Helsinki

Items
Vastaa lainaamalla viestiä
Pistimet ovat aika tuttuja juttuja, mutta Neuvostoliiton ja Venäjän asevoimien sun muiden kommandojen käytössä on ollut vaikka minkälaisia tappeluveitsiäkin, joita ei ihan heti tulisi ajatelleeksi. Tässä nyt jotain tämmöstä tietoa niistä.

NR-40, tappelupuukko NR-40

Samalla kun Neuvostoliitto liittyi mukaan toisen maailmansodan meininkiin, otettiin ensimmäistä kertaa laajaan käyttöön virallinen taisteluveitsi, NR-40 elikkä "Tiedustelijan veitsi" vuosimallia 1940. Veitsi oli suunniteltu jaettavaksi nimensä mukaisesti tiedustelujoukoille ja muille erikoismiehille, vissiinkin konekivääri ja -pistoolimiehetkin joskus näitä saivat käsiinsä. Tavallisen Mosinin pistimen ollessa aikamoista kurapaskaa työkaluna, poislukien ruuvimeisselinä, osattiin uutta veistä arvostaa. Vuonna 1943 alettiin myös valmistaa uudempaa NR-43 veistä, joka erosi edeltäjästään ainakin muovisen kahvan osalta. NR-40:n valmistusta ei vissiinkään sellaisenaan jatkettu toisen maailmansodan päättymisen jälkeen, mutta "kehittyneempiä" malleja on saatettu valmistaa myöhemminkin. Esimerkiksi vihreäksi maalattuja sekä huikeita luksusmalleja joissa kahvaan oli viilattu salmiakkikuvioinen karhennus! Sodanjälkeisessä köyhässä Neuvostoliitossa nämä veitset käytettiin vuosikymmenien saatossa loppuun jälleenrakennustöissä ja arkipäivän askareissa, täten näitä kerran sarjatuotettuja vehkeitä ei enää paljoa maailmalla liiku. Vaikkakin jo vanha, niin vielä 80-luvulla Afganistanissa NR-40 näki käyttöä joissain määrin, lähinnä erikoisempien ukkojen käsissä.
NR-40 on todella simppeli puukahvainen puukko hauskalla S-muotoisella väistillä ja kaksiteräisellä kärjellä, vai miten sen nyt sanotaankaan. Väisti on totutusta poiketen "käännetty" ja on tarkoitettu sopimaan koulutuksenmukaiseen käyttöön jossa tapellessa veistä pidetään terä käyttäjää päin. Tuppi on puinen puikula jonka kärjessä on jykevä metallivahvike, tupen yläpäässä on rengasmainen metallivahvike johon on kiinnitetty yksinkertainen nahkainen vyölenkki josta löytyy nuppisulkuinen remmi veistä pitelemään. Sekä veitsen kahva ja väisti sekä tuppi on mustaksi maalattu.
NRS ja NR, taisteluveitset NRS NR-2 NRS-2

1960-luvulla aloitettujen tutkimusten ja kehitysprojektien tuloksena, Neuvostoliiton asevoimat ottivat joskus 1970-luvulla käyttöön NRS nimisen veitsen, joka pystyi kahvassa olevan piipun ja laukaisukoneiston ansiosta ampumaan jännän aliäänisen 7,62mm patruunan, SP-3 "Erikoispatruuna 3".

1980-luvulla keksittiin taas uusi superammus, SP-4, joka johti uuden ampuvan veitsen kehitykseen, NRS-2. Edeltäjästään NRS-2 eroaa varsin vähän, muotoilu toki on erilainen, samaten laukaisukoneisto, mutta yleisilme on sama. NRS-2:n yhteydessä syntyi myös NR-2, "Tiedustelijan veitsi numero kaksi", joka oli tuiki tavallinen joskin huikean huolella toteutettu taisteluveitsi. NR-2:n kahvasta löytyy laukaisukoneiston sijasta pieni tila kaikenmaailman tarvikkeille, kuten monesta muusta eräjorma- ja taisteluveitsestä. Näitä kahta veistä on varsin vaikea erottaa, koska ulkoisesti ainoastaan kahvassa on huomattavia eroja, ja tällöinkin vain yhdellä puolella ja aivan kahvan päässä. NR/S-2 veitsiä käytettiin Afganistanin sodasta lähtien, mutta pienissä määrissä näiden ollessa todellisia erikoisuuksia. Tsetseeniassa nämä pääsivät taas taistelua näkemään, lähinnä GRU:n käytössä. Vuonna 2010 Dagestanin levottomuuksien aikaan NR-2 veitsiä kantoivat FSB:n joukot terroristeja kurmottaessaan.
NR-43 "Kirsikka"

Läjä NR-43 veitsiä jonkun venäläisen supermiehen kokoelmista.

NR-40 veitsen seuraaja, josta ensimmäiset yksilöt valmistettiin jo 40-luvulla, mutta tuotanto jatkui ainakin läpi 50-luvun. Siinä missä NR-40 oli terä poislukien kopio suomalaisesta puukosta, oli NR-43:ssa ainoastaan terä sama kuin edeltäjässään. Tuppi mietittiin uusiksi, se on yksinkertainen niitattu nahkatekele jossa vyölenkki ja nepparisulkuinen remmi pitämässä veitsen kahvaa paikoillaan. Veitsen kahva muotoiltiin yksinkertaiseksi pyöreäksi soikioksi, jossa ihanaa koristekuviota.
NR-43 valmistettiin eritoten Neuvostoliiton erikoistakin erikoisempien joukkojen käyttöön ja näiden palveluksessa se pysyi kauan. Ensimmäisiä tunnettuja kuvia tästä veitsestä käytössä ovat Afganistanin sodasta. Vuonna 1993 "Venäjän perustuslaillisen kriisin" aikana Valkoisen talon vallannut Alfa-ryhmä kantoi taas vyöllään samaa veistä. Näiden tapausten jälkeen NR-2 ja yksityisfirmojen tuotteet tuntuvat korvanneen vanhemmat mallit. NR-43 onkin nykyään markkinoilla harvinaisempi kuin NR-2 superveitsi. Tässä vähän sotakuvia:

KGB:n rajavartijan ottama kuva Alfa-miehistä vuonna 1984 Afganistanissa, huomatkaa toinen mies oikealta, vyöllä roikkuu NR-43.

Alfa-ryhmän miehiä Moskovassa 1993.

Alfa-ryhmän miehiä Moskovassa 1993.UALAUAUAA!

Muitakin on vaikka kuinka, mm. NRS-3 ja kaikenmaailman jännät henkilökohtaisesti hankitut veitset, sekä mystinen niitatulla tupella varustettu issuehenkinen tekele. Jatkat tätä jahka jaksan, jos jaksan Very Happy


Viimeinen muokkaaja, Stefan M. pvm Lau Jou 04, 2010 12:46 pm, muokattu 13 kertaa
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti MSN Messenger
  
Stefan M.
Pahoinpitely Ryhmä

Liittynyt: 15 Jou 2006
Viestejä: 603
:
Paikkakunta: Helsinki

Items
Vastaa lainaamalla viestiä
NR-40 maksaa aitona joko vähän vitun, tai sitten tosi hullun paljon, eikä moista reliikkiä kehtaa leikeissä käyttää. WW2 reenactoreiden himoja hillitsemään muutama firma maailmalla tekee reproja.

Ostfrontin vehje on kuulemma aika kurja, mutta näyttää hyvältä. Viimeksi pari päivää sitten kun kattelin, niin niitä oli vielä valikoimissa, mutta nyt niitä ei sivuilla näy.

Northridge on justiinsa vissiin äsken taasen hankkinut valikoimiinsa tosi hyvän repron! Meinaan, ennen Northridge möi semmosia, joissa oli kahva älyttömässä kulmassa terään katsottuna, mutta uudistuneiden sivujenkin myötä näyttäisi myös veitsi parantuneen. Taitaa olla tismalleen samaa kamaa jota löydettiin Saksasta Kasselin asemessuilta viikko sitten.

Tässä vertailukuva. Oikealla hieman askarreltu repro, sama mikä Northridgen sivuilla näkyy. Kavensin, lyhensin ja lankkasin nahkaremmit, maalasin tupen ja väistin uusiksi ja teroitin tylsän terän. Vasemmalla alkuperäinen Neuvostomutanttien tekele, sellaisenaan kuin Stalin hänet loi:Northridgen reproja, jos ne nyt oikeasti on tätä uutta kamaa jota kaupan sivuilla näkyy, suosittelen lämpimästi kaikille jotka haluavat mageeta taisteluveistä WW2 ja Afganistan supertiedustelukommandospetsnaz -leikkeihin.
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti MSN Messenger
  
Stefan M.
Pahoinpitely Ryhmä

Liittynyt: 15 Jou 2006
Viestejä: 603
:
Paikkakunta: Helsinki

Items
Vastaa lainaamalla viestiä
Lisätty tietoa NR-43 taisteluveitsestä.
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti MSN Messenger
  
Shakal


Liittynyt: 29 Huh 2009
Viestejä: 59
:
Paikkakunta: Hollola

Items
Vastaa lainaamalla viestiä
Onko tälläistä veistä ollut Neuvostoliiton armeijalla käytössä vai onko kyseessä höpöhöpöveitsi? Myyjä nääs väittää, onko totta?
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
  
Stefan M.
Pahoinpitely Ryhmä

Liittynyt: 15 Jou 2006
Viestejä: 603
:
Paikkakunta: Helsinki

Items
Vastaa lainaamalla viestiä
Ooh kyllä on! Kyseessä on laskuvarjomiehille jaettava vekotin, tällä kuuluu leikata laskuvarjon remmit poikki jos hypyn päädyttyä löydät itsesi vaikka puusta roikkumasta. Venäläiset inttimiehet kerto jossain internetissä, että ompelivat näitä VDV haalareidensa sisäpuolelle lahkeeseen kiinni, aika mageeta!
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti MSN Messenger
  
vaino


Liittynyt: 08 Kes 2007
Viestejä: 88
:
Paikkakunta: Itä-Helsinki

Items
Vastaa lainaamalla viestiä
Hei Steffi, sun piti vertailla niitä NR-40 reproja alkuperäiseen. Siis sitä halvempaa reproa mitä muutamat täällä myit.
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa
Kaikki ajat ovat GMT + 2 tuntia  
Sivu 1 Yht. 1  

  
  
 Vastaa viestiin  
FREE FORUM HOSTING by AtFreeForum. Terms of Service - Privacy Policy
FASHION ACCESSORIES - BLING BLING - LADIES WATCHES - KOREAN CHILDREN CLOTHING - ONLINE BARGAIN STORE - FASHION JEWELLERIES